Bamboo You

Förra året överdoserade jag på grälsjuka, pratsamma damer, och i panik bad vi hälsingepappan fixa tre humlestörar och planterade tre björnbärsbuskar, som vi tyckte skulle klättra uppför och fylla upp mellan störarna och på det sättet skapa en grön vägg mot omvärlden.

Efter tre månader nådde björnbären till våra vader, insynsskyddet var ett stående skämt och humlestörarna var alla pratsamma damers nya favoritämne. FAIL, som Therese Svensson skulle ha sagt.

Nu, efter ännu en sommar, har björnbären börjat komma igång, och om de bara kämpar lite till kommer den att vara lika hög som bondbönorna vi planterat runt omkring (åh, insynsskydd, vilket skämt). Så mannen kom på den fantastiska idén att plantera bambu i rabatten längs gången, som en levande bambuskärm, som dessutom är grön över vintern. Genialiskt.

Eftersom han är formgivaren och jag journalisten har jag nu researchat bambu och kommit fram till följande:

  • Bambu är viljestark. Om man inte vill att den ska sprida sig som ogräs kan det vara smart att skapa en rotbarriär. Ett spadtag djupt ska räcka, stod det i en bok. DESSUTOM vandrar bambu. Om du planterat den på ett ställe den inte gillar, och den märker att det finns en bättre plats i närheten, tar den sitt pick och pack och drar. Coolt.
  • Det finns bergsbambu som växer 20 cm per dygn.
  • För att få det där bambu-utseendet, som jag tänker är det riktiga, måste man stamma upp bambun, alltså beskära alla grenar nedanför kronan. Annars ser det bara ut som en tråkig lövhäck. Hata lövhäckar.
  • Bambuskott är ätliga. Så klart! Det visste jag ju egentligen. När skotten är ca 15 cm skär man av dom, skalar dom och kokar. Har för mig att jag läst nånstans att man ska koka dom i flera vatten, måste kolla upp.
  • Stammarna som vi får när vi tunnar ur växtskärmen går att bindas ihop i buntar och hängas under taknocken så kommer solitärbin att ha någonstans att bo.
  • Arten vi ska ha heter Phyllostachys Nigra, och får asmäktiga, höga, svartblanka stammar. En bra sort ska vara ”Hale”
  • Fina kompisar till svart bambu är blå, silvriga och svarta växter, samt grönt och orange, enligt en tidning.

THE END.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.