Heaven’s Garden – Cover Me!

Oh vilket fint avsnitt av Världshusträdgården det var igårmorse! Det är så jobbigt bara att alla som har trädgårdsprogram tillsammans måste börja flörta så hårt med varandra bara (hej Trädgårdsfredag!). I det här avsnittet MATADE dom varandra. *rys*

Men det jag gillade allra mest var den superekologiska köksträdgården. Varför är dom mest ekologiska trädgårdarna alltid dom finaste? Den här kvinnan bodde i vad som såg ut som en trailerpark-husvagn i trä, hela hennes gård var full med junk som det växte saker ur och i hennes no-dig-trädgård var alla bäddar täckta med skräpig kompost.
Jag har varit på jakt efter täckmaterial länge, och nästan bestämt mig för halm.
(För att täcka med halm låter man balen ligga ute under ett år, så att den mjuknar, och för att snabba på processen kan man vattna med guldvatten. Sen täcker man där det behövs, och kommer ihåg att gödsla med något kväverikt – halmen tar en massa näring (var det så?) ur jorden när den bryts ner.)
Problemet har varit att det inte är så lätt att få tag i halm när man bor i storstan. Är inte så sugen på att köpa marsvinshö för 1.000 kronor kilot – jag minns fortfarande hur mycket jag skrattade när jag var liten och gick förbi djuraffärer i storstan där dom sålde hö i små ziplocks för 20 kronor när vi tog 5 kronor balen där hemme. Så, alla uppkäftiga bonnungar, nu är det mig ni kan skratta åt.
Hur som helst, i den där trashiga brudens trädgård, mitt i all kompost, låg tunna remsor av tidningspapper. Bingo! Dom sa inget om det, men hon måste ha kört sina tidningar i en dokumentförstörare, och sen blandat i komposten.
Tidningspapper har varit med på min lista av täckmaterial, men i formen av hela tidningar.
(Att täcka med hela tidningar är ett bra sätt att betvinga fleråriga ogräs och öppna upp nya odlingsytor om marken legat i träda. Klipp ner ogräset, lägg tidningarna över, omlott så det inte blir några glipor, och fyll upp med typ 10 cm ny, frisk jord. I jorden kan man sedan plantera som vanligt.
Ogräset tar sig inte upp genom tidningarna, efter något år är det dött, och sen förmultnar tidningarna och försvinner.)

Att strimla tidningar gör ju att de förmultnar fortare och dessutom behöver man inte fylla upp med jord efteråt. Så nu saknar jag bara en dokumentförstörare, och dom finns det ju faktiskt många av i stan.
Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.