Perpetuum Cooliflora II

Oj, jag hade missat några perenna grönsaker:

 • Sparris – herregud, hur kunde jag glömma! Sparrisen vill ju till och med gödslas med tång.
 • Vattenkrasse (Nasturtium officinale) – lite olika bud med den här växten: på vissa ställen läser jag att den är flerårig, på andra att den inte klarar frost, på vissa ställen att den behöver rinnande vatten, på andra att den bara behöver mycket vatten. På i alla fall ett ställe står att den vill växa på ”chalk bedrock”, vilket NE.se vill översätta som ”krit-berggrund.” Men visst är ”chalk” kalk? I så fall passar den ju perfekt på halvön.
 • Winter cress (Nasturtium barbarea verna) – ett annat namn på engelska är scurvy grass, vilket är roligt och äckligt eftersom scurvy betyder skörbjugg, men hur som helst ska det det här vara som en helt härdig version på vattenkrasse. Hittar dock ingen info på svenska. Kan den kanske heta vinterkrasse, helt enkelt? Ja, det gör den nog! För nu hittade jag det HÄR.
 • Sandsenap (diplotaxis tenuifolia) – den heter vildruccola på engelska och ska vara härdig och flerårig.
 • Hosta – hej där överraskning, hosta går att äta! Man kan plocka de unga skotten, ånga dom, och till exempel använda dom istället för fisk i maki-sushi-rullar. (OBS! Ingen får gå hem och äta upp sin hosta och bli sjuk och stämma mig! Dubbelkolla med nån annan först.)
Annons

4 reaktioner på ”Perpetuum Cooliflora II

 1. alltså jag ser framför mig den bästa skördefesten sen tidernas begynnelse… dricku, rock och olika gröna blad – kan det bli bättre?

  Gilla

 2. JA! Och mer chalk bedrock än ett gammalt kalkbrott borde ju vara omöjligt att få. Värre med det där rinnande vattnet dock – jag tror inte det finns nåt – utom havet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.