Örternas Rike Söker Rötterna

Förra avsnittet av Örternas Rike var rot-special.

  • Valerian, eller vänderot, har jag varit nyfiken på ett tag. I Runåbergs-katalogen tror jag den beskrivs som något i stil med: ”Den bästa läkeörten nånsin. Bara att odla den har en positiv inverkan på alla växter, djur och människor i närhten.” Lesley berättade att den även används mot shell shock hos soldater vilket ju låter helt bisarrt men visst, är man den bästa läkeörten nånsin så funkar det säkert. Den är i alla fall extremt lugnande.
  • Tagetes, denna tråkiga, tråkiga blomma, visar sig bara vara mer och mer användbar. Doh. Den motar nematoder i dörren, och passar alltså bra vid potatis och tomater, dessutom stoppar den (det här låter också bisarrt, men har Lesley sagt det så tror jag på det) kirskål, kvickrot och rotvinda, så om man använder den som kantväxt minskar man ogräsinvasionen.
  • Vitlök är en perenn. Det var kanske helt självklar, men kändes ändå spännande. Man kan bara lämna den i jorden och låta den växa om man vill.
  • Såpnejlika – här är en för alla tjejer därute: såpnejlika luktar HALLONSORBET och ger en bra ansiktstvätt. Koka såpnejlikan i mjukt vatten i 20 minuter, och använd sen avkoket.
  • Ålandsroten blir god om man kanderar den. Men eftersom den är slemlösande, bra mot skabb och för matsmältningen känns det kanske som att den hör bättre hemma i något annat århundrande. Och då är det inte främst det senaste jag tänker på.

Förutom de här höjdpunkterna hälsade asiatiska rotexperten John Hall på och sa saker som ”Den här [extremt obskyr kinesisk rot] ökar blodcirkulationen i livmodern.” och ”Långvarig användning av ginseng ger dig toxisk chock i hjärtat.”

Good times.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s