ÖR – Andra Avsnittet

Jag är inte besviken. Andra avsnittet av Örternas Rike innehöll ännu mera jeans-dress, ännu mera stora smycken och ännu mera örter, örter, örter. Kanske är Sverige extra efter, men örterna de pratar om måste ha varit extremt exotiska när programmet spelades in. Ruccola och svartpeppar dök ju upp i det svenska köket nån gång kring -95, och här står Lesley Bremness och pratar om ängssyra och helig basilika iklädd laxrosa sparkdräkt.

För en gångs skull är det här odlings-programmet så fullspäckat med innehåll (till skillnad från vissa andra) att det faktiskt är svårt att hinna med att anteckna, men här är lite grejer:
  • Hela land bestående av enbart örter – jag gillar örter, i mat, i ett hörn i trädgården, men jag har aldrig tänkt på dom rent estetiskt. De land och borders som finns i ÖR är så sjukt fina. Jag kommer satsa på enbart örter i ett av landen närmast gången i sommar.
  • Hela sallader bestående av enbart blommor – määäktigt!
  • Ålandsrot – ÄNTLIGEN har den mystiska växten som sprider sig över hela lotten identifierats, återigen är det en ört, och inte en tråkig blomma som jag rensat bort (första året på lotten vårdade vi ALLT, och 90% visade sig vara ogräs, andra året rensade vi ALLT, och nu visar det sig att det är örter!). Ålandsroten verkar inte sjukt användbar (mest för att jag inte får skabb så ofta) men ett annat namn för den är Elins rot, och, tja, jag är ju en hemlig trädgårdsmästare, men jag kan väl säga så mycket att jag verkligen gillar namnet Elin.
  • Strandsilja – det här var något jag tänkte på till Projekt Peninsula, men nu när jag googlar verkar den vara giftig…
  • Vallört – en rolig grej med att kolla på odlingsprogram från andra länder är att samma växter värderas på olika sätt. Vallört känns ju som en förbannelse i Sverige, men i ÖR beskrevs den som en av de kraftfullaste örter som finns. Jag minns inte allt man skulle göra med den, men en sak jag gillade var att man skulle proppa ner sönderklippta vallörtsblad i en burk med lock, ställa den i garaget i två-tre ÅR, och saften som sen finns kvar i burken hjälper mot eksem.
  • Basilika – Lesley berättade att en kruka basilika vid dörren kan ha en lätt avskräckande effekt på flugor och småkryp. Jag tror det var i Jordens Täppor jag läste att folk i Indien ofta ställer holy basil vid sin dörr, för att alla som går förbi ska nudda den och bli extra heliga, men det här känns ju som det matchar också. Flugor + Indien = check!
  • Och så den sista, fina, flummiga grejen som Lesley nämnde: om du lägger kuddar med citronverbena, lavendel och åbrodd (etc etc) under kudden så får du ”very fragrant dreams.” Fragrant dreams!? Åh, Lesley älskar örter, och jag älskar Lesley!
Over and out. Ikväll smäller det igen.
Annons

2 reaktioner på ”ÖR – Andra Avsnittet

  1. ruccola har funnits i sverige länge, men varit mer känt som senapskål. Det var innan nån hakade på nån italiensk trend och förskönade något gott som kanske behövde en litet lyft.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.