Om äpplen vore pengar…

Ursäkta, du glömde nåt här!


När äpplena väl kom kändes det ändå overkligt.

Varför står det plötsligen 6,9 kilo (det står att man ska få 4,5, men jag vägde dom) äpple utanför min dörr? Vad har jag gjort för att förtjäna det? Efter alla dessa år av 0,0-nånting % ränta på banken känns det plötsligen helt vrickat att någon ska GE mig något bara för att jag råkar ha lite pengar över.
Jag tänkte så mycket på det att jag till slut var tvungen att börja räkna på det också (det är något jag bara gör väldigt, väldigt motvilligt).
Jag räknar med 19 kr/kg för äpplena för det är vad svenska äpplen kostar i affären den här tiden på året, men det är ändå lågt räknat eftersom de här är ekologiska, av sorter som oftast inte finns och extremt goda. Hur som haver, here we go, etc etc:
6,9 kg äpplen, till ett värde av 19 kr/kg ger en sammanlagd avkastning på 131 kronor.
131 kronor på 3.000 sparade kronor ger 4,37 %.
Om det är nån som är bättre på matte än mig får ni gärna rätta det här, men det lutar åtminstone åt en procent-sats däromkring: lite drygt FYRA procents ränta. Och då har jag ändå lagt på en tusenlapp, på miniminivån 2.000 kr är räntesatsen ännu högre.
Så, Hans på Skandiabanken, jag föreslår att du tar en titt på de 0,05 % som du erbjuder mig i ränta och i fortsättningen tar det väldigt, väldigt lugnt med vilka investeringsråd du ger ut, för just nu skulle jag fortfarande få bättre ränta om jag tog ALLA pengar jag har ur din bank och investerade dom i äpplen istället. Så tills du kan erbjuda mig lika bra förutsättningar som Ekobanken, eller tills dess du bakar en riktigt, riktigt god äppelpaj åt mig, kommer du att vara i onåd.
Annons

En reaktion på ”Om äpplen vore pengar…

  1. Pingback: Blast from the past | the secret gardener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.