Ingen! Om man först fryser rönnbären innan man tillagar dom. Man ska egentligen plocka rönnbär efter första frosten, men jag är inte så bra på att vänta på saker jag vill ha, så jag plockar dom nu och kastar dom i frysen i ett dygn. Sen gör jag rönnbärsgelé sen gör jag vegeterisk paté sen säger jag ”Aaaah.”
Det där med att räven sa surt om rönnbären är en felöversättning. Tror det var krusbären som var sura, eller möjligtvis druvorna. Men förmodligen krusbär.
Men vad gör man med rönnbär?
GillaGilla
Gud vad jag funderat på det! Varför åt räven rönnbär till att börja med? Hur kom hon upp i trädet? Och vad är sensmoralen? Jag tror aldrig riktigt jag fått reda på det. Är det en klassisk ”gapar efter mycket” eller handlar det mer om att man roffar åt sig något bara för att man ser att nån annan vill ha det? All hjälp uppskattas.
Rönnbär blir en fantastisk gelé. Det finns klassiska kokboksrecept som jag ska leta upp alldeles strax, och jag har hört talas om en sylt som jag aldrig smakat. Gelén blir väldigt smakrik, väldigt ”vild” i smaken, mörkt klarröd med massor av jord-, höst- och honungs-smak. Passar fantastisk till kallt kött och grytor. Jag äter den till vegetarisk paté.
GillaGilla