Lökigt II

Alright, nu har vi sorterna klara, och bara planteringen fattas. En set designer jag jobbade med sa alltid, ”Tänk flöde.” Allt hon gjorde var skitsnyggt, så jag litar på henne även i trädgården. Att tänka flöde, enligt henne i alla fall, betyder typ att committa till grejer du väljer. Om du vill ha ballonger räcker det inte med 20 ballonger, du måste ha 200, eller 2.000, tillräckligt många för att det ska vara BALLONGER ÖVERALLT! Alltså välj en, eller i all fall ett fåtal, sorter, och fokusera på dom.

Så här tänker jag mig mina sorter:
  • Hyacinten vill man ha för lukten, den ska vara det som välkomnar oss till lotten och gör så att det pirrar i magen av vår, dessutom behöver den sol och värme. Därför får den vara i hörnet som vätter mot gången, under syrénen, där det är full sol hela tiden. Jag vill ha en klassisk mörklila sort, eftersom det kommer vara ljust där hela tiden. Samma sort kommer också att få vara precis vid huset, med ryggen värmd av den upphöjda sparrisbädden.
  • Guldlöken samt narcissen får stå längst bak i rabatten. När de blommar har inte så mycket annat kommit upp, men under sommaren så döljs de vissnande bladen av de andra växterna.
  • Gul vintergäck, vit pärlhyacint och snödroppe får blandas i vågor och täcka upp under plommonträdet. Trädet har inte börjat skugga marken med sina löv än, men jorden där brukar alltid hållas lagom fuktig. Dessutom kommer de att få fylla på lite i framkant på rabatterna, som kantväxter, på insidan av stenplattorna. När blasten börjar vissna är det bara att pillan in den innanför stenen.
Justja, sen var det tidlösa också… Hmm, vi får se var den hamnar….

2 reaktioner på ”Lökigt II

  1. Ping: The Sheffield School | the secret gardener

  2. Ping: Ballonger? | the secret gardener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.