Lökigt

Här kommer jag att göra ett undantag från min blommor suger-regel och säga hej till blomsterlökarna. Våren är som sagt den sämsta årstiden (och i sverige dessutom helt missuppfattad. Vi går runt varje år och pratar om våren i mars-april, när den i själva verket inte händer på riktigt förrän typ i början på juni), och enda sättet att stå ut är tidiga blomsterlökar.

Efter att ha läst på under morgonen har jag kommit fram till att jag vill gillar följande, för att de är tidiga, tåliga, sprider sig lätt och ogillas av sorkar, rådjur och harar. Alla har tyvärr inte alla de egenskaperna.
TIDLÖSA (colchicum nånting)
Det är den som ser ut som en krokus men blommar nu på hösten! Mäktit. The Garden tipsar om sorten Water lily, men jag misstänker att den säkert inte går att få tag på här.
NARCISSER (typ påskliljor)
Narcisser ska vara har- och rådjurs-säkra. Sorterna Actea och Space shuttle såg coola ut, och ska vara duktiga på att förvilda sig på egen hand = bra. Jag gillar inte klängiga, osjälvständiga blommor.
SNÖDROPPE
Woho, först av alla. Sprider sig lätt och äts av rådjur lika gärna som fisk äts av barn.
VINTERGÄCK
Tävlar med snödroppen i de två första, men smakar bra för djuren. Tydligen.
PÄRLHYACINT
Jag tycker den blå är bonnig, men såg precis en vit sort som var cool. Sprider sig den med, samt ogillas av djur med tänder, dock har jag för mig att insekter älskar den = bra, för dom svälter på våren.
HYACINT
För luktens skull. Behöver ljus, värme och dränering för att klara sig.
GULDLÖK (Allium nånting)
Rådjur undviker allt som heter nåt med allium, så därför valde jag den här också. Dessutom verkar den vara en av de tidigaste alliumarna, och blommar i maj.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.