Hmmm

Förra söndan (eh, vad blir det, den 17e?) var det en söt artikel om ekologisk odling i Svenskan idag.
Och jag vill inte vara en av dom där som tjabbar i ett läge där allt man egentligen borde göra är att hålla ihop och sprida gospeln, så jag tänker mig att det här är mer som vänskapliga tips, hur man skulle kunna tweaka sättet som man berättar om ekologisk odling på för att göra allt lite bättre. Here it goes.
Hade det inte varit fint med en artikel om ekologisk grönsaksodling, där det står: Använd inte blåkorn. Spraya inte med nåt annat än vatten. I övrigt: keep calm and carry on.
Jag minns när jag själv började läsa på (för, eh, nio månader sen eller vad det blir) och hur jag fyllde mina spiralblock med frågor om fånggrödor, växtföljd, näringsläckage och jordanalys. Hur viktiga är de här frågorna egentligen för nån som funderar på att sätta sin första riktiga potatis? För mig känns det som att viljan att leta efter de absolut allra krångligaste delarna av ekologisk odling egentligen bara är konservativa trädgårdsskribenters egentliga skepsis som skiner igenom. Varför inte bara berätta om de saker i en ekologisk odling som faktiskt är lättare, billigare och bättre än i en kemisk, mer industriell odling? Det faktum att du aldrig behöver vara rädd för att du har myrr på tallriken. Att nyckelpigelarverna kommer att äta dina bladlöss, att det faktiskt hjälper att plocka skadedjur för hand och att guldvatten är ett av de allra bästa gödselmedlen. Gratis dessutom.
Att hävda nån typ av kritisk objektivitet som motivering till förtäckt avskräckande eko-artiklar tycker jag inte heller funkar. Det är ju samma skribenter som för bara några år sen utan att blinka okritiskt gjorde listor på vilka gifter man skulle spraya över sin mat.
Och det här handlar så klart inte främst om artikeln i Svenskan, som faktiskt var väldigt söt, och det mest var rubrik-sättning och pull qoutes (som ju skribenten ofta inte har nåt med att göra) som var avskräckande, utan rapporteringen om ekologisk odling i traditionella medier i största allmänhet.

Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.