Bukfylla, se hit!

För ett tag sen pratade vi om vännen Bukfylla om hans problematiska balkong. Nu har det börjat dyka upp några svar.

  • Såhär säger Agneta Ullenius, SvDs trädgårdsrådgivare:

Hela gurksläktet – meloner, olika slags gurkor och zucchini – är extremt värmeälskande. Kryddväxter med ursprung i torra Medelhavsområden klarar också att växa torrt och varmt – rosmarin och timjan i synnerhet. Kaktusar och suckulenter fungerar förstås ännu bättre, men de är kanske inte vad din vän vill ha.
Men det är ju under alla omständigheter bäst om uterummet kan hållas ventilerat på sommaren. Går det inte att öppna fönstren? I så fall kan jag tänka mig att även sådant som tomater, aprikos- och persikoträd, citrus- och olivträd också skulle trivas jättebra.”

  • När jag ringde Svensk Trädgårds hjälplinje, rekommenderade de också örter, framför allt timjan och rosmarin, men allt utom basilika egentligen.


  • Och en dam som jag pratade med nämnde också motvilligt nya zeeländsk, som jag också tycker verkar spännande.

  • Maj-Lis Pettersson hade några rekommendationer för stekiga rum också. Det är framförallt prydnadsväxter, vilket jag ju tycker verkar helt bortkastat, men om man tänkar på dom som typ, javenne, tapeter eller nåt, då kan de ju vara intressanta ändå.

De flesta är ökenväxter, och man kan identifiera dom på bladen, om dom är köttiga och blankt gröna, lite ludna eller dammiga, då brukar det betyda att de listat ut hur man skyddar sig från torka och brännskador.
Dom flesta av dom här rekommendationerna är lite tantiga, men man brukar ju kunna manipulera sånt också. En trist ålderdomshems-växt kan se helt modernistisk ut om man väljer att använda bara en sort, men fyller på med många av samma.

Bland blommande växter som tål solstek så är Paradisträd otroligt tåliga, och om du ställer den kallt i 5-6 veckor på vintern så blommar den på våren och Hibiskus kan bli rätt stor tror jag.

Sen finns det en massa klassiska, ickeblommande suckulenter, som Echiveria och Krassula. Flasklilja är rätt fucked up och Agave används i tequila. Ceropegia kan man ha i amplar, så slingrar den sig ner över fönstret och ger skugga åt de andra växterna.

  • Och sen finns ju all taklök också. De drar till sig en massa fjärilar, så de är inte helt onödiga, och för att vara en prydnadsväxt tycker jag dom ser ascoola ut.

2 reaktioner på ”Bukfylla, se hit!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.