Come On, Ketchup

Nu har vi kommit till [drumvirvel] fånggrödor!

Det tog lång tid (och ett samtal till Svensk Trädgårds hjälptelefon) innan jag förstod att en fånggröda är något du sår efter att skörden är upptagen, när landet ligger naket jordigt, för att näringen inte ska spolas bort av regn och hamna i våra sjöar och grundvatten och bli till övergödning.
Fånggrödor är helt enkelt till för att hålla kvar allt det götta. Du sår efter skörden, grödan växer under hösten, och när frosten kommer vänder du ner växterna, som blir till gödsel i jorden.
Vissa är även populär bland bin, som honungsört till exempel, och vissa är söta, som blodklöver.
I potatislandet passar en blandning av subklöver, honungsört och ringblomma bra.

Rajgräs
Hmm, rajgräs… Det är ännu en sån där anteckning jag gjort i ett block utan att berätta varför det är bra. Jag får återkomma.

Honungsört
Fånggröda och gröngödslingsväxt som är en av de bästa du kan ha för att locka bin. Blommar lila ända fram till frost, säger FOBOs gröngödslingsguide. Passar efter till exempel potatis.

Snokört
Jag har för mig att det här var en växt som en tjej med fantastisk hy på en örtagård på öland rekommenderade som fånggröda. Återigen, jag måste bli bättre på att anteckna… Justja, en annan bra sak med de här växterna är att de håller borta ogräs som skulle kunnat ta sig in i den goa, nakna jorden.

Subklöver
När jag ringde den där hjälptelefonen så var det potatislandet jag frågade efter en fånggröda till, och då rekommenderade damen subklöver. Det var också hon som, trots att det är ett väldigt kontroversiellt ämne berättade hon, sa att man vänder ner fångväxten redan på hösten, när första frosten kommit, istället för att vänta till våren.

Lupin
Inte så mycket fånggröda kanske, som markmassage. Lupiner har hulk-rötter och om du har en omöjlig plätt hård jord som du vill förbättra utan att gräva dig blodig, så lupiner ett år innan du börjar odla.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s