Samesis

Min koncentrationsförmåga är sådär. Om jag testar något och det inte funkar så ger jag upp nästan med en gång. Det enda jag nånsin fortsatt med, ända sen jag började slita som praktikant för 10 år sen, är tidning och text. Det var därför jag fick en fisk av mannen – för att testa om jag klarade av utmaningen eller inte – när jag önskade mig ett husdjur. Efter att både Fisk 1 och Fisk 2 givit vika bestämde vi oss för att jag inte var redo för husdjur än. Men en växt kanske?
Nu har jag 120 kvadrat oregerliga växter och en sak som jag i min desperation hoppas på ska rädda mig i sommar är SAMODLING. Bara ordet andas löften. Dessutom är huller om buller finare än raka linjer. Därför har jag samlat olika växter som trivs extra bra ihop, eller kanske bara ser snygga ut tillsammans, i mitt lilla spiralblock. Här är dom.

  • Tagetes under rosorna.
Vi smygtestade med Plantagen-tagetes redan den här sommaren, och det var skitfint, dessutom hoppas jag att de små larverna som åt upp innehållet i alla knopparna ska föredra vackert gulröd tagetes. Time will tell.

  • Malört vid rosorna.

Brännvinsörter är coola, och även om Malört inte är någon Johannesört, så gillar jag den ändå skarpt. Just nu sprider den sig förvildat och planlöst i ett land, men Lena Israelsson (tror jag) har berättat att de gråluddiga bladen kan se väldigt stiliga utan under starkfärgade rosor. Undrar hur man flyttar dom…

  • Kryddtagetes runt kål.

Förrvirrar skadedjuren. Av all den kål vi planterade i somras var det bara en planta som växte sig stor nog för att vi skulle kunna äta den, den som växte nästan symbiotiskt nära en vallmo som frösått sig själv i grönsakslandet. All annan kål slaktades av sniglar och harar.

  • Kronärtskocka eller rosnebönstorn mitt i bädden

För snygghetens skull. Det är bra (säger landskapsarkitekter) att ha ett högt blickfång i sin trädgård, dit ögat dras så fort man kliver in.

  • Sallad runt purjolöken

Salladen bildar en mjuk, späd matta kring den rejälare purjolöken.

  • Sockermajs och busktomater

Samma effekt som ovan, fast på en högra nivå. Det här är Terence Conrans tips, och jag känner att jag behöver kolla upp hur tålig majs egentligen är innan jag testar. Alltid deppigt att läsa engelska trädgårdsböcker…

  • Squash, ärter eller bönor med blomman för dagen eller sockerärt

Knyt upp långskånkarna på ett stöd och täck marken med kompisväxten.

En reaktion på ”Samesis

  1. Pingback: Det bästa lilla hönshuset i Stockholm | the secret gardener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.