Holy Crap


Varje morgon lagar min man Phở åt mig. Den är vegetarisk, och förutom silkiga, vietnamesiska nudlar, munggroddar och vårlök så brukar jag få färsk holy basil att krydda den med. Det luktar kinaaffär i hela köket och den jagar bort bakfylla, förkylning och ångest.
I helgen var jag i Göteborg för att producera en modefotografering med en albinistisk supermodell från Hong Kong. Vi ville ta några bilder inne på en asiatiask butik, och medan jag researchade göteborgsbutiker upptäckte jag Livsmedelsverkets Svarta Lista. Bra namn, eller hur? Det är en lista på olika livsmedel som förbjudits i Sverige för att de innehåller rester av olagliga bekämpningsmedel och andra saker som gör att ens barn föds utan njurar. Till exempel. Jag vill inte ha några barn alls, varken med eller utan njurar, men ändå. Det kändes extra spännande att just thai- och holy basil ledde listan med flest svartlistade importörer! Även affären där vi handlar den nämndes.
Men i min kyl ligger min alldeles egna påse ekologiska holy basil-frön. Till våren kommer det att vara slut på både Acetamiprid och Klorpyrifos för oss. Vad gott det ska bli!

Jag köpte fröna i London, av The Herbary som hade ett bord på Royal Horticultural Societys julshow. Här kan man läsa mer om örter på deras hemsida, samt om varför mataffärsbasilika alltid dör (det är i själva verket inte en basilika buske, utan bara en kruka full med frön och småplantor, och precis som med alla småplantor så dör de om man knipsar av dom).

En reaktion på ”Holy Crap

  1. Pingback: Kiss My Butterfly | the secret gardener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.